Mindful Eating

mattallrikFör mig är självklart att titta på maten vi äter ur ett holistiskt perspektiv och det är precis vad Mindful Eating handlar om. Mat är så oändligt mycket mer än kalorier in och ut, det är ett sätt att visa oss själva kärlek och omtanke och samtidigt ta hand om vår omvärld och planet på allra bästa sätt. Samtidigt står mat för en massa positiva värden som glädje, njutning, samvaro, upplevelser, traditioner, kultur – och så oändligt mycket mer.  Att börja titta mer på matens ursprung och innehåll är ett sätt att skapa medvetande och en förståelse för hur våra matvanor spelar en enorm roll för vårt välmående.

De flesta av oss har ingen aning om hur bra vi faktiskt skulle kunna må om vi bara gav oss själva lite hjälp längs med vägen. Maten vi äter påverkar oss både fysiskt, psykiskt och själsligt och det handlar om att skapa flow i livet och fylla på med mat som bygger upp oss inifrån och ut. Det finns ingen färdig mall som matchar varenda människa men jag har lärt mig genom livet och erfarenhet att vi alla behöver skapa en relation och ett kärleksfullt förhållande till maten vi äter. Det behöver inte vara tidskrävande, krångligt eller svårt men det krävs lite tid och omtanke för att lära sig grunderna och skapa medvetenhet.

Food and vitality

Hälsosamma matvanor som är baserade på näringsrika och naturliga råvaror med fokus på mycket grönt smakar fantastiskt och gör att både vi och vår planet mår så mycket bättre. Det handlar dock inte bara om vad vi äter utan psykologiska och kognitiva faktorer som stress, hur vi äter och varför vi äter påverkar  vårt näringsupptag och hur vi mår i allra högsta grad och betydligt mer än vad vi kanske tror. Vad vi sen fyller på med för sorts mat påverkar såklart både hälsa, livskvalitet och välmående i allra högsta grad.

Mindful Eating handlar om att lära känna sig själv, lyssna till och respektera sin kropp och förstå vilka behov den har för en ökad medvetenhet om kopplingen mellan kropp, tankar och känslor. Det handlar även om att sluta stressa kring mat och syna sina matvanor ärligt och kärleksfullt utan filter, som ett första steg för att kunna etablera hälsosamma nya sådana som stöttar vår hälsa och välmående inifrån och ut. Det är dags att släppa all stress kring mat och istället ge oss den mat och njutning som vi alla egentligen längtar efter. 

 

TELL ME MORE