Jag tror på att följa sitt hjärta i livet och att ha tillit till att den vägen i slutändan kommer att leda oss precis dit vi ska. Det finns ingen läxa eller lärdom i världen som har varit viktigare för mig än att verkligen lyssna på min inre sanning och lära känna mig själv  – på riktigt med allt som det innebär. Då menar jag oss själva far beyond alla roller, titlar och masker vi alla bär med oss i vardagen. Lever vi någon annans liv eller lever vi vårt eget liv och vilken eller vems väg vandrar vi på?

Det verkar som att antalet sjukskrivna, deprimerade och utbrända bara växer, och jag är helt övertygad om att en stor anledning till att så många mår dåligt i botten grundar sig i att man inte lever i samklang med sig själv eller kanske ens är medveten om sin egen inre sanning. Osynliga krafter som perfektionism, kontroll och oskrivna normer för ”hur ett lyckligt och bra liv ska se ut” styr vårt sätt att leva, agera och välja och dränker rösten som kommer djupt inifrån våra hjärtan.

Hur vi tänker att allt ”ska eller bör se ut/göras” för att det ska vara rätt och matcha resten av samhället och framförallt alla andra. En ordentlig utbildning, det fina jobbet med en flashig titel, en riktigt hög lön så vi kan köpa en massa prylar (som vi kanske egentligen inte behöver), det vackra hemmet, den perfekta familjen (vad det nu än egentligen innebär). Och så vidare, vi luras så lätt in i en picture perfect om hur saker och ting ska eller bör se ut – som kanske i grunden inte är vår egen överhuvudtaget.

För vem bestämmer egentligen hur ett lyckligt och “framgångsrikt” liv ska se ut? Om allt ovan gör dig lycklig inifrån så är det ju underbart men i verkligheten finns det annars en oändligt massa olika sätt att leva sitt liv på. Det enda som spelar roll i slutändan handlar ju om DU känner dig lycklig och levande i ditt egna liv. Ofta är det jakten på “det perfekta” som skapar skavsår i själen. Och när vi väl uppnått allt det där så borde ju allt vara fantastiskt men i verkligheten är det något som ändå känns tomt därinne.

Under en period levde jag i konstant konflikt med mig själv och mina inre värderingar och i efterhand förstår jag att både min kropp och hela min själ protesterade högljutt – “jag tog hand om mig själv” och mådde bra trodde jag men jag lyssnade inte inåt fullt ut vilket gjorde att jag tillslut kom nära den omtalade väggen innan jag vände om. Jag var själv en person som jagade normen med allt vad det innebär innan jag förstod att jag jagade något som jag faktiskt själv inte ens ville ha, vilket förändrade allt.

Vi behöver inte springa runt i ett ekorrhjul om vi inte vill det, vi kan själva välja att skapa vår egen verklighet för i vår del av världen är vi är alla lyckligt nog välsignade med the power of choice. Att fråga sig själv: “Varför gör jag det jag gör och hur får det mig att känna därinne? Vems dröm och vems liv är det jag lever? Hinner jag ta hand om mig själv lever jag den sortens liv som gör mig lycklig och får mig att må bra? Eller lever jag ett liv  som dränerar mig på energi och suger ut all min livskraft?”.

Om du upptäcker att du inte har något hjärtligt svar eller någon själslig intention för det du gör utan att dina svar handlar mer om normer eller “påtryckningar” utifrån kan det vara värt att känna inåt och tänka efter en gång till. You should do it for yourself , not for everybody or someone else! När vi mår bra och är lyckliga inifrån kan vi vara och göra så mycket mer även för alla andra. Det är inte själviskt att lyssna på sitt hjärta utan jag tror tvärtom att det är det första steget till en friare och friskare värld.

Follow your heart and give your head some time off

När vi verkligen bestämmer oss för att vi vill vara oss själva behöver vi lära oss att börja lyssna med hjärtat istället för att enbart vara uppe i huvudet. Vår tankeverksamhet handlar istället ofta  om vad vi tror att alla andra vill eller tycker att vi borde göra, där är det lätt att tappa bort sig själv.  Det är såklart enklare att följa en utstakad väg där vi med säkerhet vet vad som kommer att hända men vad skulle kunna hända om du vågade ta en avfart och välja den lilla landsvägen som går till höger eller vänster stället?

Att följa sitt hjärta kommer inte att garantera “solsken och framgång” från dag ett, tvärtom kommer den vägen troligtvis att vara både snårig, krokig och backig men den belöning vi får i slutändan – att verkligen landa hem i sig själv och sin egen sanning är så otroligt värt alla utmaningar och omvägar längs vägen. Jag är helt säker på att det är den vägen där vi slutligen hittar alla svaren vi söker, där behöver vi ingen bekräftelse från omvärlden utan vi agerar från vår egen sanning och det ger oss allt vi behöver.

Vad drömmer du om därinne egentligen? Vad får ditt hjärta att bara bubbla av energi och glädje? Vad gör du när du känner dig inspirerad? Vad skulle du beskriva som din passion och vad skulle du göra om inte pengar vore en faktor? Ibland behöver vi släppa kontrollen och våga hoppa ut i det okända. To step out of the comfort zone, that’s where the real magic happens. Och verkligen fundera på vad vi kan skapa utrymme för istället när vi släpper taget om det där som skaver?

Att leva utifrån sin egen sanning och sitt hjärta är en process men allting börjar med en vilja att förändra. Att börja vilja ta hand om sig själv och skapa ett liv som känns äkta och fyllt av energi och livsglädje. Vad är din inre sanning? Vad är dina värderingar? Vad är dina inre kärnvärden? Det kan vara svårt att hitta alla dem där svaren själv. Vi kan befinna oss på en plats i livet där vi känner oss helt blockade och som vi inte har några svar överhuvudtaget, eller som att det bara är helt blankt därinne.

The things your are passionate about are not random, they are your calling

Det som du själv känner och går igenom är dock oftast inte allt för långt bort från vad en annan person känner eller går igenom även om historian eller bakgrunden ser annorlunda ut. Vi är alla betydligt mer lika varandra än vad vi tror.  Och viktigast av allt vad du än tror eller kan känna, du har alltid precis alla svaren inom dig. Det enda vi ofta bara behöver är att ge oss själva lite space för att hitta dem.  Känner du ingen dig i ovan text, är du på en plats där du känner att något behöver förändras?

Life Coaching är ett magiskt verktyg som jag jobbar med och som kan hjälpa dig längs med vägen, är du nyfiken så läs gärna mer här. Känner du igen dig i ovan text? Dela gärna med dig här eller på mail!

//Nathalie ♥

Jag bara älskar att få leva barfota och att vara så  i kontakt med naturen på det sättet jag är nu. Barfotaliv för mig betyder simplicity, slowing down och att verkligen bara vara lite mer. Just nu befinner jag mig på en liten sagolik paradisö som heter Gili Air utanför Lombok i Indonesien där hela atmosfären verkligen bjuder in till ett lugnt tempo, det finns inga bilar eller någon trafik här utan man tar sig helt enkelt runt till fots eller på cykel. Bara det säger jag!

Det finns däremot häst och vagn och det är vad lokalborna använder sig av som transportmedel för att frakta livsmedel och liknande. Flip flops funkar utmärkt men man behöver inte ens skor om man skulle vilja skippa dem (fantastiskt: ). Det tar ungefär en timma att promenera runt ön som kantas av vita stränder och kristallklart turkost vatten. Längs med strandkanten ligger det små urspridda bohemiska restaruanger, warungs och caféer.

Allt är byggt i naturmaterial som bambu eller trä och här sitter man i  mjuka soffor eller på färgglada kuddar vid små bord direkt i sanden med en lätt havsbris i ansiktet och en känsla av lugn och ro infinner sig bara av att blicka ut över horisonten och det oändliga blå vattnet som aldrig tar slut. Det är en soft atmosfär över hela ön och dessutom är det lågsäsong just nu vilket gör att det är en ännu mer lugn vibe eftersom det är mindre turister.

Aktiviteterna handlar mest om att bara vara och njuta av lugnet eller så är dykning och snorkling självklara alternativ eftersom det marina livet här är helt fantastiskt.  Man tar sig tid att titta på soluppgången och solnedgången som bjuder på magic varje dag (som också är en aktivitet i sig). Jag hade först tänkt stanna i fem nätter för att sedan åka vidare till Lombok men jag har förlängt min vistelse och bestämde mig för att vackra Lombok  helt enkelt får bli nästa resa.

Alla resor har sitt syfte och för min del har den här resan varit annorlunda eftersom jag har med mig jobb och projekt som behöver tid och kärlek. Då underlättar det såklart betydligt att settle down på en plats och hitta rutiner istället för att resa runt för att få “se så mycket som möjligt”. Vilket jag också älskar men jag inser att jag lär känna, utforskar och upptäcker på ett annorlunda sätt nu – det man får se och uppleva när man helt enkelt stannar lite längre på olika platser.

Island vibes – att inte riktigt behöva tänka på vilken dag det är i veckan eller vad klockan är, utan att istället bara lyssna in på kroppens behov, signaler och  naturens rytm.  Att vakna av sig själv helt utvilad utan att väckarklockan drar igång och känna sig pigg och fylld av energi varje dag när man öppnar ögonen på morgonen. Det är intressant för jag märker att jag behöver betydligt mindre sömn sen jag kom till Bali än vad jag vanligtvis gör hemma.

Sometimes life is just better at the beach

Mornarna här är helt magiska och jag vaknar vanligtvis av mig själv runt 5 och börjar dagen med yoga tillsammans med soluppgången för att sedan ta en löptur runt ön (i sällskap med en ny dag som vaknar) för att sedan snabbt byta om därhemma till badkläder. Man blir extremt svettig eftersom det är så varmt här så att få springa rakt ner i havet efter en löprunda är helt fantastiskt. Eller så startar jag dagen omvänt med ett besök till Flowers and flow, en underbar yogastudio med ett skönt community här på ön.

I vilken ordning det än är så är det bara på med badkläder för att sedan cykla (no shoes: ) till den bästa stranden och springa rakt ner i  det vackra turkosa vattnet. Den stunden är bara pure bliss för mig och allt det där kostar mig precis ingenting. Är det inte alltid så att dem där magiska stunderna kommer helt gratis när vi bara tar oss tiden att ta vara på dem? Att sedan självtorka i morgonsolen med tårna i sanden och en bok för att sedan cykla hemåt barfota i bikinin och håret free flowing, I just love it!

Jag har verkligen hittat hem även här och bor just nu i en underbar bungalow i en liten färgglad tropisk trädgård med havet bara ett stenkast bort. Så efteråt är det hem till den miljön som för tillfället även är mitt underbara ”office” för några timmars arbete. När det är dags för en break så är det beachlife som gäller, därefter some more work för att sen cykla till andra sidan ön för den bästa platsen för solnedgången. Och dinner på någon av alla mysiga warungs med tonerna av Bob Marley eller Jack Johnson.

I sällskap med någon av alla fina nya vänner och bekantskaper jag har fått sen jag kom hit. Det är bland det bästa jag vet med att vara på resande fot, alla dessa fantastiska människor som korsar ens väg från hela världen i alla åldrar som alltid leder till intressanta och inspirerande samtal som berikar och alltid ger perspektiv på olika sätt att leva. Dagarna känns långa och som man hinner med så otroligt mycket, jämfört med dagar som är fullspäckade med tider att passa från morgon till kväll.

Det är fascinerande hur mycket bara ett miljöombyte kan göra och hur ens värld kan skifta så från olika platser. Innan jag hittade yogan (som har hjälpt mig enormt med att sakta ner och lyssna in) var jag en person som alltid och ständigt gjorde saker. Inte nödvändigtvis för att jag var stressad utan för att jag alltid haft en massa energi och tycker att det är så mycket som är kul här i livet. Men även i perioder av stress när tempot var på tok för högt under en på tok för lång tid. Känner du kanske igen dig i dem orden?

Så att verkligen bejaka den andra sidan av oss som behöver lugn och ro med precis lika mycket kärlek har gett mig så otroligt mycket och ett helt annat sorts lugn. Oftast är vi så vana att ständigt ha koll på och kontroll över precis allting i vår vardag.  Av egen erfarenhet är jag övertygad om att det mesta i livet  istället kommer till oss när vi ger oss själva space att bara andas, sakta ner och bara vara lite utan att känna att vi behöver forcera fram något. Det är läkande och kräver så lite av oss .

Take a deep breath and let it all go for a bit

Det enda vi egentligen behöver göra är att våga släppa taget för en stund. Att släppa kontrollen och alla checklistor för att istället hitta en rytm som vi trivs i och gillar. Som känns bra därinne med rutiner och en vardag som får oss att känna oss levande.  Jag tror det handlar så otroligt mycket om att fylla på med energi och kraft till sig själv emellanåt och på något sätt varje dag. Dem flesta av oss behöver mer av att bara vara med tanke på det tempot som världen vanligtvis snurrar i.

Vad gör du för att balansera dina energier? På vilket sätt kan du hitta en oas av lugn och stillhet i din vardag? Och hur känner du därinne när du tillåter dig själv att faktiskt bara släppa taget och vara lite? Vad kan du då istället skapa utrymme för? Viktiga frågor att ställa sig själv och ibland behöver man tänka om på nytt, konsten att bara vara och att unna sig själv det. Utan att man ska  behöva prestera eller uppnå något särskilt innan för att vara värd det lugnet utan bara för att det gör oss gott.

Mer barfotaliv och island vibes i vardagen helt enkelt, vart vi än befinner oss i världen!

//Nathalie ♥

Ibland känns det som att frasen ”self-love” (självkärlek på svenska) har ett väldigt dåligt rykte. En del uppfattar det kanske mest som något New Age eller att det är rent narcissistiskt. Andra har en föreställning om att det är själviskt att ”tänka på sig själv” och göra saker för sig själv. Någon annan får istället dåligt samvete bara av tanken att emellanåt få sätta sig själv i första hand. Om vi släpper sådant som ligger och skräpar som motstånd för en stund och faktiskt funderar på vad självkärlek egentligen handlar om och framförallt vad det betyder för dig? Vad får du för tankar och känslor? Är du en person som gör dig själv glad och lycklig? Eller behöver du vara med någon annan, eller alltid göra eller uppnå något annat för att du ska kunna uppleva dem känslorna?

För mig är självkärlek den platsen vi kommer till när vi släpper taget om precis allt som vi tror vi måste vara, göra och ha för att istället bara landa in i oss själva och dem vi verkligen är bakom alla masker, roller och titlar vi definierar oss. När vi visar kärlek och omtanke till oss själva mår vi bra och när vi mår bra kan vi vara och göra så mycket mer för både oss själva och alla omkring från en plats som kommer från kärlek istället för stress och press. Att ta hand om sig själv, sin kropp och sin hälsa från ett holistiskt perspektiv är också ett sätt att praktisera självkärlek. För att fokusera på en sak, ber jag dig att fundera över vilka sorts tankar du matar ditt sinne med varje dag. Är det kärleksfulla, snälla och vänliga tankar eller är dem hårda och dömande?

Work on beeing in love with the person in the mirror who has been through so much but is still standing

Som med allt annat börjar det med att bli medveten och verkligen granska sig själv. Hur ser din inre dialog ut när det gäller tankar, vad säger du för saker till och om dig själv? Brukar du ge dig själv komplimanger, beröm och prata kärleksfullt till och om dig själv eller är det enklare för dig att vara kritisk, hård och dömande? Ofta spelar vi negativa tankar o oss själva på repeat, många gånger utan att ens tänka på det och hur det verkligen påverkar inte bara oss själva utan verkligen hela vårt liv. Även om du känner att du är på en plats där du verkligen tar hand om sig själv rent hälsomässigt, kan du vara hård mot dig själv emellanåt? Det kan vara dömande röster som säger att du inte är bra nog eller att du helt enkelt aldrig är nog av varken det ena eller det andra.

Vi är också ofta otroligt duktiga på att jämföra oss med andra på ett väldigt orättvist sätt. Allt det här är väldigt vanligt och pågår på ett eller annat sätt inom de flesta av oss. Jag tänkte och trodde naivt nog ett tag i mitt liv att för att uppnå en “ständig” lycka så måste ju målet vara att helt försöka eliminera rädslor eller dessa röster – snacka om att sätta ribban orimligt högt för något som helt enkelt är en del av alla människor. Ett mer kärleksfullt mål är istället att lära sig att identifiera dem här rösterna men att inte definiera sig med dem. Att lära sig skillnaden mellan vad som är din sanning och din röst jämfört med vad som bara är rädslor. En viktig lärdom för mig har varit att det inte finns några rädslor som behöver vara vår verklighet om vi inte låter dem vara det.

De är inget annat än vårt egos röster och gamla tankemönster som vi har låtit eller låter ta över vår egen inre röst. Att våga vara ärlig, sårbar och mötas oss själva med allt det vi är –  det är lätt att älska alla dem bitarna som är älskvärda och betydligt mer utmanade att omfamna dem sidorna av en själv man man kanske helst inte hade velat titta på. Feeling is healing och även om det kan vara svårt att verkligen möta sig själv så är belöningen i slutändan enorm. Är det något jag har lärt mig så är det att riktig hälsa och äkta lycka alltid börjar inifrån och det börjar alltid, alltid med oss själva. Att bli medveten och verkligen börja jobba med sig själv kräver helt enkelt att man längs med vägen kanske får möta lite obekväma sanningar om sig själv som kan kännas mindre ljust.

Jag själv är exempelvis en perfektionist och en före detta prestationsprinsessa som verkligen jobbar på att våga vara sårbar och att inte alltid vara ensam superstark. Att ständigt försöka ha kontroll är något jag insett har varit en stor del av mitt sätt att tidigare agera och nu försöka jag istället att jobba med att släppa taget och ha tillit till att livet vill mig gott – även när det känns svårt. När vi släpper taget om vårt ego och alla dem falska bilderna om vilka vi är eller borde vara kan vi surrender till vår inre sanning, vilket alltid är ren kärlek. Nu pratar jag om den kärleken som kommer inifrån och som är precis allting som rädslor inte är – det är vår inre röst som viskar att vi är helt fantastiska precis som vi är för att vi är precis just dem vi är oavsett vad vi gör, är eller har.

Talk to yourself the way you would to someone you love

Vad är viktigt för dig i livet? Vad betyder allra mest för dig? Vad behöver du för att må bra? När känner du dig rik på energi och fylld av inspiration och kraft? Hur kan du ge dig själv mer glädje och kärlek i ditt liv? Hur kan du lära dig att omfamna även ditt mörker? Har du några röster i huvudet som håller dig tillbaka i livet? Är du på en plats där du känner att det är något som skaver? Jag vet av egen erfarenhet hur mycket var och en av oss har att vinna på att ärligt börja blicka inåt utan filter,  det är en forever practise men det är så värt det. Du är värd att må ditt allra bästa jag och att leva ett liv där du känner dig frisk, fri och levande inifrån och ut.

Väckte den här texten några tankar och känslor hos dig som du vill dela så hör dela gärna med dig, jag svarar alltid på mail! Ibland kan vi nämligen behöva lite kärlek, hjälp och stöttning längs med vägen, vill du läsa lite mer så klicka här!

//Nathalie ♥